7 Ağustos 2023 Pazartesi

Ben Kitap Okumam!


BEN KİTAP OKUMAM!

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma

İnsan yaşlanınca, en çok ziyaret ettikleri, daha doğrusu ziyaret etmek zorunda kaldıkları mekânlar, sağlık kurumlarıdır. Bendeniz de yaşlandığımdan, hatta ihtiyarlığımdan olacak, en çok ziyaret ettiğim, daha doğrusu ziyaret etmek mecburiyetinde kaldığım yerlerin başında, “sağlık kurumları” geliyor. Ve tabi gittiğim her sağlık kurumundan yeni hatıralarla dönüyorum.

Bu hatıralardan birkaç tanesini zikredersem, meramım daha çok anlaşılır kanaatindeyim:

Viyana yıllarımda, bir hafta sonu tatilimde, bizim Kayserili Hacı Aziz, beni Avusturya’ya hemhudut olan Macaristan’a gezmeye götürmüştü. O güzel bahar gününde, hiçbir kuru yemiş yememiş olmama rağmen dişim ağrımasın mı? Hava çok güzel, ben de gezmeyi çok sevdiğimden, gezme ile diş doktoruna gitme arasında bir tercih yapmam gerekiyordu. Ama ağrı o kadar şiddetlendi ki, mecburen Hacı Aziz beni bir diş doktoruna götürdü. Macar diş doktoru, uzun boylu, yakışıklı fakat gençliği geçmek üzere olan beyaz tenli bir adamdı. Macarca bilmediğim için, herhalde bu doktor, bir dünya dili hâline gelmiş olan İngilizceyi bilir diye düşünürken, Hacı Aziz kendisiyle Almanca konuşarak, ağrıyan dişim için geldiğimizi söyledi.

Macar doktor, dünyanın en sevimsiz koltuğu olan “dişçi koltuğu”na oturmamı söyledi.

Sevimli (!) “dişçi koltuğu”na oturunca, “herhâlde bu diş doktoru ile İngilizce konuşurum” diye düşünürken, Macar dişçi, ağzımı göstererek Türkçe olarak, “aç, çok aç!” demesin mi! Sonradan anladım ki sevimli doktorun bildiği tek Türkçe cümle buymuş; çünkü onun sadece bu cümleye ihtiyacı vardı.

Macar dişçi bir ilaç reçetesi yazarak bizi yolladı; biz de eczanenin yolunu tuttuk…

Bir seferinde de İstanbul’da dişçiye gitmiştim. Bir dişime dolgu yapacağını hatırlıyorum. Ama o dişçimiz o kadar titizdi ki, bana sıkı sıkı tembih etti: Ben işimi bitirinceye kadar sakın elini önlüğün altından çıkarıp bir hareket yapmayasın! Dedi ve işine başladı. Ne var ki onun tembih etmesine rağmen, bir ara ağzım öylesine kan doldu ki boğulmamak için ellerimi havaya kaldırmışım.

Bu hareketim üzerine dişçi öylesine bağırıp, çeneme bir yumruk attı ki, hâlâ ağrıdığını söylesem, okuyucu, mübalağa sanatına sığındığımı anlayacağı için, orayı geçiyorum. Doktorun bağırmasıyla çeneme bir yumruk atar gibi oldu. O psikoloji içerisinde tekrar ellerimi önlüğün altına koyduğumun farkında olmadım ve dişçi işini bitirdi. Sonra da,

-   Hocam! Benim o hareketimi bağışlayın! Bu psikolojik bir davranıştır. Öyle yapmasaydım. Bu işimizi bitiremezdik! Siz de ağrılarınızla eve dönerdiniz! Onun için verin şu ellerinizi öpeyim; siz de beni bağışlayın da helâllaşalım! Dedi ve helâllaştık…

Yaşıyorsa Allah uzun ve rahat bir ömür nasib etsin diyorum.

Bu diş konusuyla ilgili çok maceram vardır amma; bunlarla okuyucumun canını sıkmak istemiyorum.

Ve son macera:

Geçenlerde bir diş doktoruna gitmiştim. Diş taşlarım varmış, onları aldıracaktım. Bu diş taşlarını aldırmak öyle cazip bir iş değil! Mecbur olmazsam, ölünceye kadar onlara ellemem ve onlarla ölür giderim. Ama bu kararı ben değil diş doktoru vereceğinden, mecburen doktora gittim.

Dişçi koltuğuna oturunca, genellikle çantamda bir-iki tane bulundurduğum kitaplarımdan bir tanesini diş doktoruna takdim etmek üzere, “Doktor Bey, kendi yazdığım kitaplarımdan çantamda bulundurduğum iki tane kitap var, birini size takdim edeyim mi?” dedim…

Demez olaydım!!!!!

Diş doktorumuz, “ben kitap okumam!” demesin mi?

İşine başlayıp, bir dişin kayalarını/taşlarını almaya çalıştığı için, yerimden kalkmadım. Artık ne o konuştu ne de ben!

Normalde doktorlar, özellikle de diş doktorları, hastalarını sakinleştirmek için çok konuşurlar; hatta onlara çocuk gibi davranır, acılarını unutturmaya çalışırlar.

Bizim “Kitap okumaz diş doktoru”muz işini bitirdi; ben de hesabı ödemek için vezneye doğru ilerledim.

Kitap okumaktan bu kadar nefret eden birilerini tanımak, insana nasıl bir duygu veriyorsa, içimdeki o duyguyla dakikalarca kafayı üşütmemek için mücadele edip durdum!

 


 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazarlar