15 Ağustos 2022 Pazartesi

Yaparken Yıkmak

 

Ebû Ömer b. Dâvud

Uzun zamandır ülkemizde konuşulan konuları, sosyal medyada yapılan paylaşımları ve üretilen sözüm ona bilgiyi izliyorum.

Durum çok vahim…


Kendi ellerimizle kendimizi dibe çekiyoruz. Bir anlamda gemiyi batırıyoruz.

Kavgada yumruk sayılmaz. Belki doğru… Ama neden kavga ettiğimizi sorgulamamız gerekmez mi?

Kişi bir yerde bir fotoğraf görüyor. Onun üzerinden döşüyor eleştirileri. Gelsin münafık yaftaları gitsin tekfirler…

Geçenlerde ismi lazım değil, biri bir hocayı güya “Allah rızası için” eleştiriyor. Yakından biliyorum. Konuşmasında yalan, suizan, iftira, cehalet ve dahası var. Bilmediği bir konuda kendisine inananları dibe çekecek bir yol tutturmuş gidiyor. Biri yalan yanlış eline bir şeyler tutuşturuyor. O da okumaya çalışıyor, ama ne okuduğunun, ne söylediğinin farkında değil. Şimdi ismini de yazardım, ama seviye o kadar düşük ki tarafı olmaktan insan ürküyor. Allah ıslah etsin, akıl fikir ve haddini bilmeyi nasip etsin.

Biri internette dolaşan bir fotoğraf buluyor. Olmadık değerlendirmeler yaparak ya da yapılmasına vesile olarak tanımadığı insanlar hakkında bir yargı oluşturuyor. Peki, fotoğrafın nerede ve hangi vesileyle çekildiğini biliyor musun? Yok… En azından yaptığı yorumlardan anlaşılıyor bu…

Bir kişinin birisiyle fotoğrafının olması ne ifade eder? Bunu düşünmek gerekmez mi? Ölçülü olmak ve ölçüyü kaçırmamak, hakkaniyeti gözetmek, adil olmak gibi değerlere ne oldu? İddia ve ithamların binde biri dahi doğru olmasa Allah katında yazan ve söyleyeni sorumlu kılmaz mı? Yazarken, konuşurken dünyada olmasa bile ahirette hesap verebileceğimizi düşünerek ölçülü olmamız gerekmez mi?

Bu soruları sormak da mı önemsenmiyor artık?

Nerede kaldı hassasiyetlerimiz ve değerlerimiz?

Gidişat iyi değil.

Gelinen nokta insanları birbirlerine düşman edecek bu belli… Dahası bizim değerlerimizi yıpratacak, değerlerimize olan bağlılığımız tartışılacak. Ahlaki değerli savunması gerekenler ya da savunuyor görünenler ahlaksızlık yapınca başka ne bekleyebilirsiniz?

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazarlar