4 Nisan 2022 Pazartesi

Saadet Asrının Kur’an Bülbülleri


SAADET ASRININ KUR’AN BÜLBÜLLERİ

Mustafa AK

Bizleri bereketli Ramazan-ı Şerife ulaştıran Rabbimize hamd olsun. 11 ay içinde insanların kendilerini dizginlemeye çalıştığı ve kâinata esenlik inen mübarek zamanlar. Yüce kitabımız bu ayda bizlere indi. Resulullah Kur’an’ı ahlakıyla bizlere ulaştırdı. O günden bugünlere Kur’an Müminlerin dilinde ve gönlünde, hafızların zihninde muhafaza ediliyor. Her şeyden önemlisi Müslümanlar yapabildikleri kadar Kur’an’ı hayatlarına tatbik etmeye devam ediyorlar.

Biz de bu yılki Ramazan yazıları çerçevesinde Kur’an Bülbüllerini anlatmaya çalışacağız. İlk olarak sahabe hayatı üzerinden gideceğim. Bir yazıyı da günümüz Kur’an Bülbüllerine ayırırız. Şu notu da ekleyeyim. Kur’an’ı ezberlemek kadar onu hayatımıza tatbik etmenin yollarına da bakmak lazım. Öğretim boyutunun eğitimle desteklenmesi gerekiyor. Yani hafız sesinin güzelliği ve görünümü kadar ahlakıyla da toplumuna model olmalıdır. Bu amaçla yola çıkan yurt, medrese ve Kur’an kurslarımıza Rabbim zeval vermesin.

Useyd (r.a) sahabe neslinin önderlerinden biridir. Medineli Evs kabilesinden olup pek çok kişinin Müslüman olmasına vesile olabilmiştir. Bedir haricinde bütün savaşlarda yer almıştır. Uhud savaşında Resulullah’ı koruyan sahabeden biridir. Hendek savaşında da yararlılıklar göstermiştir. Her şeyden mühimi Kur’an’ı güzel okuyan ve hayatına tatbik etmeye çalışan insanlardan biridir. Onun hakkında bahsedilen bir kıssayı yazıp meseleyi noktalayacağım.

     “Bir gece Kur’an okurken Useyd’in yanında bağlı olan atı Kur’an sesini duyunca birden şahlanmış ama okumaya ara verince sakinleşmişti. Bunun üzerine atın yanında uyuyan, çocuğunun zarar görmemesi için okumaya ara vermişti. Bu durum üç defa tekrarlanmış ve oğlunun zarar görmesinden endişe ederek yanına gitmişti. O sırada göğe yükselen bulut gölgesinin içinde yanan kandile benzeyen bir şeyler görmüştü. Olayı daha sonra Resulullaha anlatmıştır. Resulullah da o gördüklerinin melekler olduğunu eğer tilavete devam etseydi yeryüzüne ineceklerini ve insanların da onları görebileceğini söylemiştir.”

Useyd’in Kur’an okuyuşunun nasıl olduğunu bugün bilmek mümkün değil. Ama ahlakını ve İslam davasına hizmetlerini tarih kitapları anlatıyor. Bizlere de bu tarafı gerekli. Rabbim onları örnek almayı nasip etsin.                                                            

Mustafa AK, Tarih Öğretmeni, mstfknyali@gmail.com

          Resim: https://pixabay.com/images/search/kuran/


 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazarlar