14 Mayıs 2021 Cuma

Bir Taşla İki Kuş

 

Ebû Ömer b. Dâvud

Bir konuyu anlatmak ve yazı yazmak için bir plan yaparım. Bu planı gerçekleştirebildiğim tartışılabilir, ancak elbette bir tezim ve hedefim olur. Özellikle bir çerçeve belirlemek gerekiyor. Çünkü kafanızda cevaplarını bulmayı arzu ettiğiniz istifhamlar var. Kuşkusuz yazılı bir metinde bunu gerçekleştirme ihtimali daha yüksek. Zira bir yazıyı defalarca okumak ve tashih etmek mümkün. Oysa konuşmada buna pek imkân yok. Zaman zaman kendimi ifade etmek için yazı yazdığım için daha çok yazı üzerinde duracağım.


Yazı yazıyorum, fakat bakıyorum, yazının hedefleri dışında kalan boyutları oluyor. Dahası yazıyı okuyan bazı kişilerden yazıyla dolaylı ilgisi olan sorular geliyor. Bunlara cevap vermek için özel bir mesai harcasam muhtemelen bu sefer başka sorularla karşılaşacağım. Bizzat yaşadığım ve çevremden gözlemlediğim bu durum, aklıma başka bir gerçeği getirdi.

Kaynakları incelediğimizde farklı konulardan bahseden binlerce rivayetle karşılaşıyoruz. Bunların bir kısmı aynı konuları da anlatabiliyor. Ancak rivayetlerdeki bilgilerin bir kısmı kişisel olarak ilgimi çekmiyor ya da sorduğum sorulara cevap vermiyor. Bir bakıma benim aklımın ürettiği soruların cevaplarını, geçmişte yaşayan bir insanın aklının kendi döneminde üretilen bir soruya verdiği cevapta arıyorum. Oysa doğru olanı rivayetlerin de tıpkı bugün bizim konuşmalarımızla ve yazdıklarımızla verdiğimiz cevaplar gibi cevaplar olduğudur. Galiba bu gerçeği göz ardı ederek rivayetlerden çok şey istiyoruz. Tamam, rivayetlerin arka planını inceleyebiliriz, ravinin gözümüzden kaçırdığı bazı şeyleri görmeye çalışabiliriz. Ama bu konuda da her zaman başarılı olamayabiliriz. Yani her zaman bir taşla iki kuş vurulmaz. Kuş bazen taşa değse de…

Bir deriden bir post çıkarmak daha isabetli gibi duruyor. Aksi takdirde deriyi kullanılmaz hale getiririz.

Bizim sorularımıza aradığımız cevapları bulamadığımızda rivayetlere ve ravilerine haksızlıklar yapıldığını da görüyoruz. Toptancı bir yaklaşımla reddetmek ve yalanlamak gibi… Oysa rivayetleri bir kişi bir yerde üretmiş değil ki…

Binlerce farklı soruya farklı zamanlarda üretilen cevaplardan hareketle kendi sorularımıza cevap arıyoruz. Bunun farkında olmak önemli sanırım.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazarlar