12 Ağustos 2021 Perşembe

İslam Aleminin Halleri “Mısır Devrim ve Karşı Devrim”


İSLAM ALEMİNİN HALLERİ

“Mısır Devrim ve Karşı Devrim”

Mustafa AK

Mısır kaderi ve talihiyle bize çok benzeyen bir ülke. Anadolu’dan önce Türk ülkesi adıyla anılan bir memleket. İslam tarihinin ilk döneminin en büyük oyun kurucularının eliyle Müslüman olmuştur. Her daim İslam aleminin siyasetini etkileyen büyük bir ülke olmuştur. Hz. Osman’ın katilleri arasında da onlar vardır. Osmanlı devletine bağımsızlık fikrini öne atanlarda yine onlardır. Tolunoğlu Ahmet ile başlayan Mısır darbeler kültürü, bağımsız Mısır’da da devam etmiş. Asker ile seçilenler arasında her daim bir kavga olagelmiştir. Muhtelif vesileler ile yapılan darbeler, devlet içi iktidar mücadeleleri Türkiye ve Mısır’ın ortak kaderi olmuştur. Bu arada Türkiye’nin Mısır ile ilişkilerinde sözü geçen taraf olduğunu söyleyelim. 

Mısır Memlük hükümdarları Selçuklu devrinde Anadolu’ya hâkim olmamış ama Osmanlı hükümdarları 4-5 asır Mısır coğrafyasını yönetmişlerdir. Arap baharı süreci zaman içinde Mısır’a sıçramıştır. O dönem Mısır’ı yöneten Hüsnü Mübarek’e karşı ittifak oluşturulmuştur. Her türden fikri içerisinde barındıran bu ekip Mübarek’i iktidardan indirmiştir. Tabi daha sonrasında gözler askere çevrilmiş. Askerin zorunlu müsaadesi ile Mısır devriminde etkili olan Müslüman Kardeşler Muhammed Mursi liderliğinde iktidara gelmişlerdir. Fakat bu koalisyonda şu korku en azından şu algı vardı. Müslüman kardeşler demokratik yolla geldikleri iktidarda Mısırı bir İslam devletine çevirecekler. Dış faktörler yani ABD, İsrail, Rusya ve İngiltere gibi unsurlar kendilerinin beğenmediği adamı iktidara taşıyan bu seçimden memnun olmamışlardır. Netice itibariyle iç koşullarda gerçekleşen devrim, dış faktörlerin etkisiyle karşı devrime dönmüştür. Devrimi yapan gruplar Müslüman kardeşlerin gücünü artıracağı düşüncesiyle karşı devrimin yanında yer almışlardır. Asker sahneye çıkarak darbe yapmış ve Sisi iktidara gelmiştir. Bu yeni iktidar kendine destek olan ve olmayan bütün devrimci aktörlere sırt çevirmiştir. Ve nihayetinde Hüsnü Mübarek devri başka bir adla geri gelmiştir. Batı ve İsrail bundan mutlu olmuştur. Halkın emekleri, akan kan ve gözyaşları boşa gitmiştir.

Evet, Tarih aynen tekrar etmez. Benzer hatalar benzer sonuçlar doğurur. Netice itibariyle Mısır Müslüman toplumunun kendi içinde düzen arayışı ve emekleri yine kendi hataları ile heba olup gitmiştir. Bu sonuç İslam toplumundaki hedefsizlik ve güvensizliğin acı bir neticesi olmuştur. Mısır Devrim ve Karşı Devrim kitabı İsmail Numan Telci tarafından yazılmış bir kitaptır. Yukarıda bahsettiğim süreçleri anlatan bir kitaptır. Seta yayınlarından çıkmış olması ve bu yayının ülkemizde iktidara yakın olması, eserin dikkatli okunmasını gerektiren bir durumdur. Buna rağmen yazarın Mısırda yaşaması ve alan hakimiyeti kitabın en güçlü noktalarındandır. Erbabının okuması tavsiye olunur. Selam ve dua ile…

Mustafa AK, Tarih Öğretmeni, mstfknyali@gmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazarlar