31 Ekim 2021 Pazar

Dört Halife Üç Cinayet


DÖRT HALİFE ÜÇ CİNAYET

Mustafa AK

2003 yılında Kurtlar vadisi başlarken üç cinayet ile başlamıştı. Sonrasında buna bağlı olarak hikâye gelişti. 97 bölüm Perşembe akşamları insanları eve bağlayan bir yapım ortaya çıktı. Olay örgüsü üç cinayetle başlamıştı. İşte Müslümanların tarihinin dönüm noktaları da üç farklı zamanda ve aynı makamda görev yapan üç halifenin öldürülmesidir. İslam tarihindeki üç cinayet en az 970 bölümlük dizi ve asırlara mal olacak tecrübeye sığmalı iken dini, kültürel ve siyasi nedenlerle bırakın film yapmayı hakkında nitelikli olarak çok az kitabın yazıldığı bir saha olmuştur.

Prof. Dr. Adnan Demircan hocanın Dört halife üç cinayet isimli eseri bu alanda kısa, derli toplu ve laf kalabalığına girmeden meselenin fotoğrafını çekmeyi amaçlıyor. Özellikle genç nesil, alana meraklı olup ama dil bilmeyen veya kaynaklara ulaşamayan insanlar için el kitabı niteliğinde. Tarihçi gözüyle olaylara yönelik tüm mezheplerin yaklaşımları ortaya konulmuş. Tercih okuyucuya bırakılmış. Sahabe hakkında övgü ve yergi dili kullanılmamış. Ama şahsiyetlerine saygı duyularak tarihi figürler oldukları ortaya konulmuştur. Yani Dört halife ile ilgili akademik bilgiye ulaşmak isteyen insanlar için doyurucu nitelikte. Konu ile detaylı olarak ilgilenmek isteyenler dipnotlarda bulunan kaynaklara erişip amaçlarına ulaşabiliyorlar.

Kitabın içeriğine yönelik şunları söyleyebiliriz. Hz. Ebubekir suikast ile öldürülmeyen halifedir. Onunla ilgili cinayete kurban gittiği rivayetinin tarihi dayanağı yoktur. Hz. Ömer ise “Medine’ye fethedilen bölgelerden yetişkin köle getirmeyin demesine” rağmen emrine uyulmadığı için ve İran milliyetçiliği nedeniyle şehit edilmiştir. Bahanesi İranlı bir köle hakkında verdiği hüküm olmuştur. Hz. Osman ise çok güvendiği akrabalarını devlet işlerine karıştırdığı için Müslümanlar tarafından katledilmiştir. Müslümanların halifesinin yine Müslümanlar tarafından katli ümmet nezdinde onulmaz yaralar açmıştır. Hz. Ali ise hem önceki dönemden devraldığı meseleleri çözememiş hem de eklenen yeni sorunlara karşı eldeki kadronun yetersizliği ve karşısındaki rakibinin siyasi zekâsı nedeniyle halifelik kariyeri suikast ile sona ermiştir. Yeni dönem yeni problemler ile gelmiştir.    

Tarihte yaşamış kişilerin durumları hakkında hüküm vermek bugünlere düşmez. Bize düşen olayı doğru okumaya çalışmaktır. Yani Müslümana düşen görevi yerine getirmek tarihi düşünmek ve ibret almak için aracı olarak görmek gerekir. Adnan Demircan hocanın kitabı bu alanda önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Selam ve dua ile

Mustafa AK, Tarih Öğretmeni, mstfknyali@gmail.com


 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazarlar