31 Mart 2017 Cuma

Ebû Ömer b. Dâvûd Yazdı: Sınav

Ebû Ömer b. Dâvûd
Eskiden sınav kelimesi yerine imtihan derdik. Gençler arasındaki kullanımına bakınca sınav kelimesi oldukça kabul görmüş durumda. İmtihanı artık çoğunlukla ahirette vereceğimiz hesap için kullanıyoruz. İnşaallah imtihanlarımız kolay geçsin.
Hayatım boyunca yüzlerce sınava girdim ve yüzlerce de sınav yaptım. Bu satırları kaleme aldığım sıralarda birçok kişi harıl harıl muhtelif sınavlara hazırlanıyor. Kimisi üniversite hayalleri kuruyor, kimisi iş… Bazıları ise dersten geçme derdinde. Ahiret sınavına hazırlananlar da vardır kuşkusuz… Ancak onların yaptıkları çoğu zaman gündem dışı…
Dünyevî sınavları geçmek önemlidir elbette. Bazı kişiler her işi abarttıkları gibi sınavları da abartırlar. Öyle ki hayat memat meselesi görürler. Birkaç gün sonra da unuturlar. Tecrübeyle sabittir ki girdiğim yüzlerce sınavı unuttum. Çok azında sorulan soruları hatırlıyorum. Onlar da bir elin parmağını geçmez. Abartmayalım dersem, “bekâra hatun boşamak kolay” diyebilirsiniz. Ancak tecrübeden bahsediyorum.
Tecrübe deyince sınavlarda başarının tiyolarını da vereyim. Sınavlarda genellikle sonuç, “ne kadar para o kadar köfte” kuralı çerçevesinde ortaya çıkar. Bazen kuşun taşa değdiği de olur. Ha bir de kuşa taşı gösterip saçmayla vuranlar da vardır elbette. Kopyacılardan söz ediyorum. Sözüm onları kapsamıyor. Standart bir öğrencinin başarısı anlama ve algılama kapasitesiyle çalışmasının sonucunda ortaya çıkar. Öğrencilerin anlama kapasitesi farklı olabilir, ancak bunu çalışmayla dengeleyebilirler. Bir öğrenci dersi düzgün takip ettiğinde, ders tekrarını zamanında yaptığında sınavları rahat bir şekilde geçebilir. İstisnaları vardır mutlaka…
Bir başka tiyo da şudur: Stres yapmamak, sınav sonucu kötü olsa da üzülmemek ve bir sonraki sınavlara odaklanmak… Kötü bir sınav sonucu iyi yönetilmezse domino taşı etkisi yapabilir. Bu sebeple her sınavdan sonra manen yenilenmek ve sonraki maça hazır olmak gerekir.
Bir sırrımı da paylaşayım. Bugüne kadar üniversiteye başlayıp da bitirdiğini görmediğim bir kişi oldu. Kendi rızalarıyla bırakıp gidenler hariç. O da bir aşk vurgunuydu ve sevdiği kız okuduğu fakültede o sıralarda doçentti. Evlenip çoluk çocuğa karışmış, ancak bizim âşık onun bulunduğu şehirde mecnun misali yaşamayı tercih etmişti. Öğrenciliğimde, çeyrek asırlık öğrenci olduğunu söylüyordu. Yurtta resmen kalamıyor, odaları dolaşarak bulduğu boş yatakta yatıyordu. Diğerleri ise bir şekilde bitirdi. “Bir şekilde” değil de düzenli bir şekilde sınavlarınızı başarmak istiyorsanız yapacağınız şey basit. Dersleri izlemek, günlük ders tekrarı ve hayatı ıskalamamak. Bu söylediklerimi yaptığınız halde başaramıyorsanız, müsait zamanda gelin size okunmuş şeker vereyim. Belki faydası olur.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yazarlar