31 Mart 2017 Cuma

Ebû Ömer b. Dâvûd Yazdı: Susmak

Ebû Ömer b. Dâvûd
Yaklaşık yirmi beş yıldır ders anlatırım. Beni iyi dinleyen ve benim de kendilerini dinlemekten zevk aldığım birçok öğrencim oldu. Bazı öğrenciler ise dinlemek için değil dinlenmek için, konuşmak için değil zaman geçirmek ve hocaların sabır sınırını zorlamak için üniversiteye geliyor. Son zamanlarda bazı öğrencilerin tavrı kuşak çatışması sürecine girdiğimi ihsan ettiriyor. Siz ders anlatmak için kafa patlatırken öğrencinin karşınızda mesajlaşması, telefonuyla oynaması, sizi dinlemek yerine yanındakilerle konuşması, lakaytlığı, vurdumduymazlığı, hatta saygı sınırlarını zorlayan tutumu bu neslin mensuplarını çoğu için oldukça olağan davranışlar galiba… Önemli olan diplomayı almak. Öğrenmek ise zaman israfından başka bir şey değil. Bazı öğrenciler her şeyi biliyor olarak gelirken, bazıları ise her şeye kayıtsız… Bu durumda susmak gerekmez mi? Konuşmanın öneminin olmadığı yerde en iyi iletişim yolu susmak değil de nedir?
İslam’dan önce Araplar arasında sükût orucu tutanlar olurmuş. Bir süreliğine konuşmamaya söz verir ve sözlerini tutarlarmış. Bazılarına sükût orucunu zorunlu hale getirmek lazım. Aslında böyle bir oruç hepimiz için faydalı olurdu. Düşünebiliyor musunuz? Bütün dünyada insanların konuşmadığı bir günde kayıplar ve kazançlar ne olurdu acaba? Kaç şirket batar, kaçı ekonomik krizden kurtulurdu?  Kaç hayat âbâd olur, kaç kişi hayatının kararını vermekten mahrum olurdu?
Susmanın, susan için faydaları anlatılmakla bitmez. Susarsanız kimse sizi rahatsız etmez. Görüşleriniz eleştirilmez, kimseyi rahatsız etmediğiniz için siz de rahat edersiniz.
Susmanın, susanı tedip eden bir boyutu var. Susmak, insanın kendini dinlemesine imkân verir. Sürekli konuşmak, düşünmeyi sığlaştırır. Bu sebeple susmanın derinleşmeye vesile olması muhtemel…
Susmanın bir faydası da başkasına konuşma imkânı sağlanmasıdır. Susan, başkasını konuşturur. Konuşan ise başkasını susturur. Gerçi şimdi herkesin konuştuğu bir dünyada yaşıyoruz. Bazen de herkesin sustuğu ve silahların konuştuğu…
En iyisi susmak…


ebuomerbindavud@gmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazarlar