6 Nisan 2017 Perşembe

Ebû Ömer b. Dâvûd Yazdı: Zenginlik

Ebû Ömer b. Dâvûd
Eskiler, “Çok söz yalansız, çok para haramsız olmaz” demişler. Bakıyorum da son zamanlarda vahşi kapitalizmin çarkının parçası olan kimi mütedeyyin muhafazakârlarımız sahip oldukları milyar dolarlık sermayelerini asgari ücretle kıt kanaat geçinmek durumunda olan çalışanlarının gözüne sokmakta bir beis görmüyorlar. Eskiden varlık insanlar, olmayanların gözü kalmasın diye varlıklarını gizlemeye özen gösterirlerdi. Şimdi ise insanları paralarıyla, arabalarıyla ve evleriyle döven, varsıllığıyla var olduğunu zanneden insanlar dolaşıyor ortalıkta…
Müslüman adam, mal biriktirmeye karşı olmalı, diyenlerden değilim. Bir insanın helal yolları gözeterek mal sahibi olmasında bir mahzur görmüyorum. En azından kendim için kapıyı kapatmıyorum. Bunu insanlara söyleyip parasını bankaya faize yatıranlardan ya da peşin para olmadan salavat getirmeyenlerden değilim hamd olsun.
Düşünüyorum da bir insan çalışarak ne kadar zengin olabilir? Bir milyon, üç-beş milyon lira sahibi olabilir ömründe… Çok yetenekliyse birkaç katı daha olabilir. Tabii ki bu da büyük para… Ama benim sözünü ettiğim zenginlik bu değil. Yüz milyonlarca, milyarlarca dolar… Peki, oldukça yetenekli bir insanın kazanabileceği birkaç milyon nasıl milyar dolar olabiliyor? Birçok kişi Allah dilerse olur, diyecek. Amenna… Meseleye insan cephesinden bakarsak şöyle bir tablo ortaya çıkar:  Aşırı kazanarak, çalıştırılan emekçinin hakkını vermeyerek, hata yapanın gözünün yaşına bakmayarak, duyguyu bir kenara bırakıp kazanmak için her şeyi mubah görerek, mazlumu görmeyerek, zalime alkış tutarak, faize bulaşarak, dinî kuralların bağlayıcılığından uzak durarak… Evet, o zaman milyonlar milyonları, milyarlar kardeşlerini çağırır.
Kapitalizmin dini yoktur. Mamafih Protestanlık ahlakından beslendiği söylenir, ama öyle bir şey olduysa, Protestanlığın da canına okumuştur.
Yıllar önce bir esnafın işyerinde bir iki Hocayla birlikte oturuyorduk. İşyeri sahibinin komşusu geldi. Neşeli, nüktedan bir adamdı. Hoca olduğumuzu bildiği için istihza ile
-Kardeşim Allah’a sürekli dua ediyorum, ‘Allah’ım bana çok para ver diye’ ama vermiyor. Hani duaları kabul ediyordu, dedi.
Hocalardan biri,
-Kardeşim, para değil helalinden istemelisin, diye nazikçe uyardı.
Adam pişkince,
-Hocam Allah versin de nasıl verirse versin. Ben helalini haramını ayırırım, dedi.
İnanmayacaksınız ama birkaç ay sonra yanında işçi olarak çalışan eniştesine lotodan büyük ikramiye çıktı. Hemen onu işine ortak ederek işleri büyüttü. Helalı, haramı birbirinden ayırma derdi yoktu.
Birkaç yıl sonra bir gün araç kullanırken kalp krizi geçirdi. Durumun farkına varmış olmalı ki sağa çekmiş ve olduğu yerde vefat etmişti.
Vefatından sonra arkadaşları hesaplarını incelediklerinde lotodan gelen ikramiye ile birlikte bütün varlığının borcunu karşılamadığını hayretle gördüler. Sıfırı tüketip öte tarafa gitmişti.
Dünyada helalı haramı karıştırıp farklı yöntemlerle ayıranlar da yok değil… Bunlara bir âdemoğlu, kapitalizmin kurallarına göre oynayıp helal-haram ayrımı yapmaksızın Karun kadar zengin olup mütedeyyinliğini ne kadar muhafaza edebilir, diye sorarsanız cevabı basit: Parası kadar…
Bir iki vakfa devede kulak bağışlayıp Allah’ın kullarının nezdinde itibarı kurtarmak mümkün. Allah’a verilecek hesap ise öbür tarafta olacak. Çoğu insanın davranışlarına öbür taraftaki hesap yansımıyor. Ama paranızla öbür tarafı da kurtarmak mümkün. Vergi matrahından düşülerek inşa edilecek bir iki okul, gösterişli bir cami. Siyasîlerin işaret ettiği bir İmam-Hatip… Bütün bunlar öbür taraftaki itibarı kurtarmaya yetecek hareketlerdir.
Neymiş efendim? Dünya malı dünyada kalmazmış.
Daha da neymiş? Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış.
Bu durumda zenginlik neymiş? Müslümanın parayla imtihanı, sınıf atlaması, ancak irtifa kaybetmeymiş.
Gerçi atalarımız “Zengin arabasını dağdan aşırır, züğürt düz ovada yolunu şaşırır” demişler; ama gelin beni dinleyin, orantısız zenginleşmeyin. Daha doğrusu, yalanı, sömürüsü, kandırmacası, tavizi olmayan, helal yollarla elde edilen kazançla zenginleşin.
Alın teriniz mübarek, kazancınız helal, iki cihanınız mamur olsun. Rabbim namerde muhtaç etmesin. En büyük zenginlik budur…


ebuomerbindavud@gmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazarlar